
Star Trek: The Next Generation [Season 1] (1987)
To baldly go...
Vær oppmerksom på at denne anmeldelsen avslører sentrale deler av handlingen i sesong 1. red.
Da serien hadde sin første pressekonferanse i 1987 før den mye omtalte og forventede pilotepisoden skulle på luften, spurte en nysgjerrig journalist om det ikke var usannsynlig at en skallet mann ville blitt kaptein på et stjerneskip i det 24. århundre. Ville det ikke finnes en kur for hårmangel i fremtiden? Den snaue Patrick Stewart som snart skulle bli udødelig som kaptein Jean-Luc Picard så på seriens skaper Gene Roddenberry, og Roddenberry sa rolig: ”In the future, nobody cares.” Hvem kunne vel krangle på det? Gene Roddenberry var gud når det gjaldt hva som skulle skje i fremtiden i Star Trek-universet. Star Trek var hans fra begynnelsen av.
The Next Generation (TNG) er en fortsettelse på den originale Star Trek fra 1966-69. Handlingen er flyttet en generasjon lenger inn i fremtiden, og romskipet Enterprise er nytt og teknologisk det mest avansert skipet i den kjente delen av galaksen. Mannskapet er også denne gangen satt sammen av raser fra hele jordkloden, for ikke å snakke om fra andre deler av galaksen. Serien er fra starten av en karakterdrevet serie. Menneskene som befolker skipet blir etter hvert karakterer du bryr deg om.
I denne fremtiden har menneskene kommet ut i verdensrommet, og i kontakt med mange fremmede raser. Noen av dem er oss overlegne, mens andre lever i forhistoriske samfunn. Føderasjonen av Forente Planeter er en union av planeter som har slått seg sammen i fredelig utveksling av informasjon, kultur og utforsking av galaksen. Idealene til Føderasjonen er samlet i det som kalles The Prime Directive, og som ofte tas i bruk. Dette forbyr blant annet Føderasjonen å gripe inn i planeters interne konflikter og samfunns naturlige utvikling, selv om dette skulle føre til utslettelse for den aktuelle planeten. Føderasjonen ble stiftet i 2161, og dekker 8000 lysår og består av 150 planeter.
Stjerneflåten er Jordens romflåte, med hierarki og oppbygging som dagens marine. Stjerneflåten er primært på forskningsferder, der nye oppdagelser er dagligdagse, men samtidig er de en formidabel krigsflåte om det skulle trenges, og USS Enterprise er flaggskipet.
Karakterer
Kaptein Jean-Luc Picard. Kapteinen på stjerneskipet Enterprise. Ugift mann som opprinnelig kommer fra Frankrike. Han er en intelligent og erfaren diplomat og forhandler, som har klokketro på Føderasjonens regler og The Prime Directive. Han går naturlig nok gjennom mange prøvelser, men den mest pregende var nok da han ble assimilert av The Borg i dobbeltepisoden The Best of Two Worlds. Han har en bror og en nevø på Jorden, men har problemer med å forholde seg til barn og han sliter med intime forhold.
Førsteoffiser Will Riker. Kaptein Picards nestkommanderende, har et slags forhold til rådgiver Troi. Han får gjentatte ganger tilbud om å lede andre stjerneskip som kaptein, men liker seg best på Enterprise. I løpet av serien får han en tvillingbror, Thomas, som er en ond motpart av seg selv. Troi og Riker gifter seg i filmen Star Trek - Nemesis.
Rådgiver Deanna Troi. Hun kommer fra planeten Betazed, og det som kjennetegner dem er telepatiske og empatisk evner. Hun er skipets psykolog og rådgiver og uunnværlig i møter med nye raser, eller potensielle fiender, siden hun kan lese følelsene deres.
Dr. Berverly Crusher. Legen om bord og også Picards næreste venn, til tider virker det som de skal innlede et forhold. Hun har med seg sønnen sin om bord.
Wesley Crusher. Sønnen til Beverly og etter hvert fenrik om bord. Han går på Stjerneflåteakademiet, men finner ut at det ikke er hans kall. Far hans døde da han var ung, og han ser på Picard nesten som en far. Skuespilleren Wil Wheaton vokste mer eller mindre opp i Star Trek.
Tasha Yar. Hun har hatt en tøff oppvekst der hun måtte kjempe mot voldelig gjenger siden hun var fem år, en nyttig erfaring for en sikkerhetssjef i Stjerneflåten.
Data. En androide som ble funnet på en planet noen år tidligere. Dagen han ble funnet betrakter han som sin fødselsdag, etterpå gikk han på Stjerneflåteakademiet og er utdannet som første androide offiser. Ingen klarer helt å forstå hvordan han virker, men han er i stand til å lære gjennom sine opplevelser. Han strever hele tiden etter å bli mer menneskelig, noe som fører til både morsomme og rørende episoder. Uten tvil den mest spennende og også den mest populære karakteren fra serien. Han står for mange av de beste episodene.
Geordi LaForge. Skipets teknikker. Han er blind men ser gjennom et vesir som gjør han i stand til å se ting andre ikke ser. Håndplukket av Picard for å tjenestegjøre på Enterprise.
Worf. Klingon som har vokst opp hos mennesker og gått på Stjerneflåteakademiet. Han rives mellom sitt klingonske opphav og sitt forhold til mennesker. Han ble fratatt sin ære og sitt borgerskap på hjemplaneten for å redde planetens ære, en tråd som blir fulgt gjennom mange, gode episoder. Han får også en sønn i løpet av serien, Alexander som han til slutt sender bort, for å bo på Jorden. Når jeg ser de eldste episodene om igjen må jeg innrømme at håret hans ser utrolig teit ut, men det blir bedre etter hvert utover serien og filmene. Worf er en spennende karakter som også ble importert til Deep Space Nine (DS9) serien.
Den mest spennende birollen er kanskje Q. En allmektig skapning som kommer innom med jevne mellomrom for å gjøre livet surt for mannskapet. En meget spesiell sans for humor preger episodene han er med i. Han har også gjestet seriene DS9 og Voyager.
Det er mange flere minneverdige karakterer, men de må du oppleve selv.
En fullstendig episodeguide for alle syv sesongene og alle 178 episodene finnes på startrek.com. Jeg liker å se på TNG som en helhet, og når jeg tenker tilbake på hele serien vil jeg si at det er ikke en eneste dårlig episode. Om lag halvparten av dem er veldig bra, de neste tretti prosentene er meget bra, og de siste tjue prosentene er av meget høy, filmkunstnerisk kvalitet. Her er noen av mine favoritter fra sesong 1.
Encounter at Farpoint.
Mannskapet stifter bekjentskap med den mystiske Q. Samtidig som de må redde en base på planeten Farpoint fra katastrofe. En spennende episode der vi blir kjent med alle karakterene om bord. Q forteller mannskapet at han har tenkt å utrydde hele menneskeheten, de har ikke livets rett i følge han. Picard og mannskapet må da bruke resten av serien på å bevise at de har forandret seg, at menneskeheten har blitt mer siviliserte og mindre krigerske av seg.
Hide and Q
Den mystiske Q dukker opp igjen, her stopper han Enterprise i det de er i ferd med hjelpe overlevende etter en katastrofe. Q innbyr dem til å spille et spill der de må kjempe mot noen farlige dyr som er skapt av Q. For å gjøre det hele mer interessant så gir Q allmektige krefter til Will Riker. Riker klarer å vinne kampen, og begynner å like den gudelignende kraften han har fått. Og Q tilbyr han å bli medlem av det beryktede Q Continuum. Riker er fristet men innser at han ville miste for mye av seg selv om han gikk med på det.
Datalore
Glimrende episode der Data oppdager sin onde tvillingbror, Lore. En sadistisk og slu utgave av Data som i denne episoden overtar for Data og prøver å etterligne han. Wesley klarer avsløre han og Data stråler han ut i rommet. Utrolig morsomt å se Brent Spiner spille en slem utgave av seg selv. Vi får også vite mer om både Data og Lores bakgrunn og hvordan de ble til. Dette er langt fra siste gangen vi får se Lore.
Skin of Evil
Deler av mannskapet blir fanget av et ondskapsfullt vesen på den forlatte planeten Armus, et vesen som får glede av å påføre andre smerte. Uten grunn dreper vesenet Tasha Yar, noe som selvsagt grunnet ut i at Denise Crosby ønsket å slutte i serien.
Når de kommer tilbake til skipet oppdager de testamentet til Tasha, der hun tar farvel med alle de andre i en rørende sekvens.
Conspiracy
Kaptein Picard oppdager at høytstående admiraler i Stjerneflåten er blitt smittet av en parasitt som overtar hjernefunksjonen deres. Riker og Picard klarer å drepe de infiserte admiralene, men like føre de døde, klarte de å sende signal til en til nå uutforsket del av galaksen. Noen er på veg.
The Neutral Zone
Romulanerne har vært blodfiender av Føderasjonen lenge, og det er opprettet en nøytral sone mellom dem. I denne episoden har baser både fra Føderasjonen og Romulus blitt ødelagt, og det er like før det bryter ut krig mellom de to. Picard må bruke all sin list for å finne en fredelig løsning. En pakt blir utarbeidet, men de finner ikke ut hvem som ødela basene.
Som alle første sesonger i en hver serie er sesong 1 med på å etablere karakterene, samtidig som den presenterer interessante historier fra Star Trek universet. Jeg synes denne sesongen lykkes veldig godt med å gjøre oss kjent med mannskapet, vi har fått vite mye om fortiden deres og lært å kjenne dem gjennom ekstreme situasjoner. Men skal man være litt kritisk, og det må man i en anmeldelse, så blir det hele utrolig mye bedre utover i neste sesong. Kanskje dumt å røpe det nå, men det blir det altså. Spesialeffektene tar seg opp utover hele serien, og skuespillerne blir mer trygge på rollene sine, de utvikler seg og lærer karakterene bedre å kjenne rett og slett. Jeg er en Trekker på min hals, men må innse at sesong 1 av TNG ikke kan få toppkarakter.
Det er ingen tvil om at Star Trek rører noe i menneskeligheten til fansen. Jeg er ikke av dem som sover i Stjerneflåte-pysj eller reiser rundt på kongresser og prater klingonsk, men jeg liker serien veldig godt. Og spesielt den gjennomgående humanistiske tankegangen som ligger bak. Gene Roddenberrys visjon om at menneskeheten er blitt noe godt og mindre grotesk appellerer til meg og millioner av andre fans. ”The acquisition of personal wealth is no longer the driving force in our lives,” sier Picard i filmen First Contact. ”We work to better ourselves.” Et edelt mål som dagens ledere ville hatt godt av å dele.
Teknisk
Lyd og bildekvalitet er helt akseptabelt. Litt kornete bilde av og til, men dette er laget for tv, og har ikke vært optimalt lagret de årene som har gått mellom innspillingen og DVD-utgivelsen, og man kan ikke forvente et sylskarpt bilde til enhver tid. Lyden er god og fyldig, og man føler virkelig at man er om bord et skip hele tiden, den lave duren av Enterprises motorer høres hele tiden.
Ekstramaterialet er utformet slik at når du er ferdig med sesong 1 kan du trygt sette deg ned å kose deg med alle dokumentarene. Ingenting blir røpet av hva som skal skje i de neste sesongene.
The Beginning. 17 minutter som tar for seg forarbeidet og forventningene til serien.
Selected Crew Analsysis. 15 minutter som tar for seg karakterenes utvikling i første sesongen. Intervjuer med hovedrolleinnehaverne og produsentene.
The Making of a Legend. 15 minutter. Designet på serien i forhold til kinofilmene og den originale Star Trek-serien. Designet av skipet, stasjonene og alt det andre.
Memorable Missions. 17 minutter der produsenter og skuespillerne forteller om sine favorittepisoder.
Et lite hefte forteller oss raskt hvem alle sammen er og det inneholder også en episode guide.
Alt i alt en godkjent pakke med ekstramateriell, men når jeg sammenligner med for eksempel Voyager-utgivelsene, så blir det litt spinkelt. Så ikke toppkarakter her heller. Men mye snadder her for fansen, og den drøye timen som utgjør ekstramaterialet er av meget høy kvalitet, bare litt kort.
I tillegg ser de vanvittig lekre ut i hylla i grå bokser i hardplast, kun utgitt i Europa på sone 2. I USA ble disse utgitt i pappcover. Jeg bøyer meg i støvet for Paramount Norge som har gitt ut disse. Det er tydelig at de har innsett inntjeningspotensialet, i skrivende stund ser det ut som om alle Star Trek-seriene kommer på DVD her til lands innen utgangen av 2005. Og det er ikke lite.