Cinerama.no
  • forsiden
  • kinofilm
  • blu-ray
  • DVD
  • alle anmeldelser
  • filmbilder


Guy X (2005)

God idé, småkjip film

Av Filmen:   Utgivelsen:
09.11.06

DVD


Region
Sone 2

Vis alle produktdata

Regi:

  • Saul Metzstein

Skuespillere:

  • Jason Biggs
  • Natascha McElhone
  • Jeremy Northam

Les mer om filmen

Året er 1979. Et fly lander på en liten flystripe, og ut stiger Rudy Spruance (Jason Biggs). Noe er åpenbart galt, dette er jo ikke Hawaii, men en militærbase på Grønland. Som om ikke dette er nok, viser det seg at Rudy Spruance blir tatt for å være korporal Pederson, en identitet han ikke klarer å komme seg unna. Det finnes ikke en sjel som tror at han er noe som helst annet enn korporal Pederson, informasjonsoffiser og redaktør av ”Harpunen”, militærbasens nye avis. På denne måten kjøres filmen i gang og jeg må få lov til å innrømme at det ligger interessante ideer i plotet. Etter hvert som tiden forløper seg ved militærbasen finner hovedpersonen et skjult rom hvor det ligger pasienter. Rudy får også kontakt med en av dem, og store avsløringer står for tur.

Alt i alt ligger det svært så interessante elementer i denne historien. Problemet blir bare at de ikke kommer klart nok frem. Den første delen av historien forsøker å bygge på en underliggende svart humor i skildringen av Rudy som utvilsomt har blitt forvekslet med korporal Pederson et eller annet sted i militærets byråkratiske papirarbeid. Denne delen av historien kunne med fordel ha blitt utviklet langt bedre. Situasjoner oppstår, men de er så overfladiske at det ikke gir noe grunnlag for å ha lyst til å følge historien videre.

Heldigvis tar filmen en liten vending i det Rudy finner pasienten som ikke har annet navn enn X. Min oppfatning er at filmen nå blir mer seriøs og dramaet som trer frem redder på mange måter den svake fremførelsen vi har blitt presentert for i begynnelsen. For all del, ideene er greie, men det blir ikke bra nok før dramaet trår i gang. Ikke vet jeg om filmskaperne hadde noen intensjoner om å lage et drama, men det er nå uansett slik at det er dette elementet som fungerer best, med stor margin.

Hadde jeg vært i regissør Saul Metzsteins posisjon ville jeg helt klart ha satset mer på å bygge solide karakterer fra filmens begynnelse. Dette er en mangelvare i Guy X. Det er riktignok en person som virkelig er gjennomført, og det er sersjant Genteen (Donny Falsetti). Ingen i hele filmhistorien kan ha vært bedre til å si ”You piece of shit!” enn denne figuren. Her treffer skuespilleren riktig så godt, men det holder ikke til å dra hele lasset.

Store deler av filmen er spilt inn på Island. Dette bidrar heldigvis til å presentere et flott landskap. Naturbildene er derfor både godt komponert og vakre. Filmen i seg selv har en brukbar estetikk, men fremførelsen av historien blir temmelig vag i forhold. Med dette mener jeg ikke at skuespillerne er direkte dårlige, men de blir litt for anonyme. For eksempel kommer det frem fra historien at dette er utskudd og halvveis kriminelle som er plassert på Grønland for å tjene det amerikanske forsvaret under den kalde krigen. Da skulle man vitterlig håpe på mer fargerike karakterer som skaper langt mer sprell enn hva som blir tilfellet med denne filmen. Som nevnt finner vi en slik karakter i sersjant Genteen. Jason Biggs er heller ikke så malplassert i rollen som Rudy Spruance/korporal Pederson, men de øvrige figurene blir altfor anonyme.

Guy X er en film som tar sikte på en underliggende kritikk av forsvarets byråkratiske posisjon. Det dukker opp tilfeller hvor dette er gjeldende – først og fremst gjennom forvekslingen av Rudy Spruance og korporal Pederson – men det kritiseres også på andre områder som for eksempel når Rudy og en annen soldat må vokte et våpenlager midt på Grønland, tilsynelatende uendelig langt fra alt som kan minne om trusler. Til tross for den satiren som forsøkes fremstilt, er jeg nok på trygg grunn ved å hevde at dette på langt nær lykkes like godt som i andre filmer (Dr. Strangelove, for eksempel), men så håper jeg inderlig at dette ikke var noen stor intensjon fra Metzsteins side.

Alt i alt kan man konkludere med at dette er en film som forsøker å komme seg på et nivå den rett og slett ikke makter å berøre. Mye av skylden kan legges på fraværet av gode karakterer, for selve ideen bak filmen kunne virkelig ha blitt utnyttet langt bedre.

Teknisk
Bildeformatet kommer i 16:9 letterbox (2.35:1). Dette er et format som helt klart bidrar til å fremme den arktiske naturen som ligger i kulissene til Guy X. Lyden er også akkurat slik den må være. Vi kan velge mellom Dolby Digital 5.1 og DTS.

I tillegg til en hel mengde trailere består ekstramaterialet på denne utgivelsen av et par uvesentlige bortklipte scener, samt intervjuer med henholdsvis Jason Biggs og Saul Metzstein. Intervjuene gir et par svar på saker man kanskje lurer på etter å ha sett filmen, men ikke særlig mer enn det. En bakomfilm fra opptakene på Island synes jeg gjerne kunne vært med her, men den gang ei.

 

Alt innhold copyright © CINERAMA 1998 - 2022