Cinerama.no
  • forsiden
  • kinofilm
  • blu-ray
  • DVD
  • alle anmeldelser
  • filmbilder


Saving Private Ryan (1998)

Krigsdrama i toppklasse fra Hollywoods gullgutt nr. 1

Saving Private Ryan er allerede gått inn i historiebøkene, som den ultimate kombinasjonen av provoserende krigsskildring og strålende underholdning.

Av Tor Arve RøsslandFilmen:   Utgivelsen:
17.06.10

Blu-ray Disc


Region
Sone B

Vis alle produktdata

Regi:

  • Steven Spielberg

Skuespillere:

  • Tom Hanks
  • Edward Burns
  • Matt Damon

Les mer om filmen

Fotogalleri

Se flere bilder

Hvis avrevne lemmer, innvoller og utallige liter blod og hjernemasse ikke er din greie, så styr unna denne filmen. Men hvis du istedenfor blir uendelig fascinert, rystet og rørt over heltemodige mennesker i et usannsynlig krigshelvete, er dette den perfekte filmen.

Allerede etter få minutter er vi på strendene i Normandie, og vi hører kulene suse rundt ørene våre. Det er 6. juni 1944 - D-dagen, og tusenvis av soldater er i ferd med å miste livet. Første del av filmen er utrolig intens. Vi aner ikke hvem noen av hovedpersonene er, men vi kjenner selvsagt igjen Tom Hanks i alt kaoset. De øvrige skuespillerne var ikke spesielt kjente da filmen kom ut (med unntak av Tom Sizemore), og dette var kanskje Spielbergs første genistrek. Han valgte ut karakteristiske og lett gjenkjennelige skuespillere som vi sympatiserer med bare ved å se dem løpe oppover stranden.

Til å begynne med er alt bare kaos, men etter en stund klarer kaptein Miller (Tom Hanks) å samle sammen noen overlevende og de lykkes selvsagt med å innta stranden. Slaget tar slutt og kamera hever seg over ødeleggelsene og lemlestelsene, for så å zoome inn på navnet Ryan på en av de døde.

Han var ikke den eneste Ryan som døde under krigen, hele tre brødre ble drept, og hæren bestemmer seg for at den fjerde broren skal bringes levende hjem til sin sørgende mor. Kaptein Miller og hans menn blir dermed sendt på et håpløst selvmordsoppdrag for å øke hærens popularitet i hjemlandet: Redd menig Ryan.

Filmens manus er løst basert på soldaten Fritz Nilands oppleveleser, som mistet to av sine brødre under D-dagen, og som selv ble hentet ut av krigssonen av en militærprest. Sikkert ikke like spennende, siden presten er byttet ut med et knippe barskinger.

I løpet av reisen bak fiendens linjer blir vi godt kjent med mennene, både på godt og vondt. Det er en variert forsamling som legger i vei, og langt fra alle er like entusiastiske over oppdraget. Hvordan kan én manns live være verdt strevet?

Når Spielberg først får det til, så er han en mester i faget. Han tøyde temmelig mange grenser når det gjaldt krigsskildringer og hentet velfortjent hjem sin andre Oscar for denne filmen. Volden er meget grafisk, men aldri dvelende. Den viser oss hvordan krig faktisk var under andre verdenskrig, og filmen har fått mye ros av krigsveteraner for å være dønn realistisk. En realisme både han og Tom Hanks tok med seg da de produserte tv-seriene Band of Brothers (2001) og The Pacific (2010).

Man kan selvsagt stille spørsmålstegn ved moralen i filmen. Hvordan kan en antikrigsfilm forsvare de mange og spennende krigsscenene? Er det ikke nettopp krigens grusomheter som blir brukt for å lokke folk inn i kinosalen? Dette er selvsagt en balansegang, som jeg syns Spielberg mestrer ypperlig.

Skuespillerne gjør en kjempeinnsats. Alle sammen (unntatt Damon) gikk gjennom en lang bootcamp der de ble sammensveiset og trent etter alle kunstens regler. Siden Damon ikke var med, ble fiendtligheten de utviste mot han da de fant han, ikke skuespill. De hatet faktisk Matt Damon siden han slapp unna all treningen. Nok en genistrek fra Spielberg.

Saving Private Ryan er et moderne mesterverk, fra en av filmhistoriens mest suksessrike regissører. Den er gripende og spennende, og gjør et uslettelig inntrykk, selv etter mange gjensyn. Og flere blir det.

Bildet
Steven Spielberg og fotograf Janusz Kaminski har lagt seg på en meget spesiell visuell stil i denne filmen. Den ser omtrent ut som om den er filmet i 1944, og kamera ser ut til å være aktivt med i krigshandlingene. Noe som resulterer i bl.a. lys som gir gjenskinn i linsen og mye risting. Bildet er til tider også nokså kornete, men alt dette er intensjonen bak filmen. Jeg mener faktisk å huske at filmen var enda mer kornete da jeg så den på kino, og andre steder har jeg lest kommentarer om at Blu-ray utgaven er ørlite grann for glatt i kantene. Personlig syns jeg ikke dette betyr noe. Filmen ser helt fantastisk ut på Blu-ray. Både farger og kontraster tilfredsstiller, og vel så det. Sortnivået er godt, og detaljnivået er skyhøyt.

Lyden
Her får vi servert et 5.1 DTSHD Master Audiospor som er virkelig eksplosivt. Allerede etter de første førti minuttene av filmen er man utslitt av konstant bombardement, og man puster faktisk lettet ut over at ørene får slappe av en stund. Skru ned lyden, sier du? Ikke få meg til å le. Sjelden har det vel vært større grunn til å skremme nabokatten ut av byen, for Saving Private Ryan er intet mindre enn ren referansekvalitet over hele linja. Selvsagt høres dialogen av og til litt forvrengt ut, men dette er også hensikten bak Spielbergs ultrarealistiske krigsskildring. Ekstremt god bruk av både bakhøyttalere og subwooferen. Og når tigertanksen kommer trillende opp gaten, er jeg nesten redd for krystallvasen i overetasjen. Dette låter helt rått!

Bonus
Utgaven er en dobbeldisk, og alt ekstramateriale er på disk nummer to. Og den er proppfull av spennende materiale, både om krigen og om produksjonen av selve filmen. Strålende utgave av en helt fantastisk film. Løp og kjøp, selv om du har denne på dvd fra før. Den er virkelig verdt det.

 

Alt innhold copyright © CINERAMA 1998 - 2022