Cinerama.no
  • forsiden
  • kinofilm
  • blu-ray
  • DVD
  • alle anmeldelser
  • filmbilder


Mars: The Red Planet (1999)

Referanseverk i rødt

Av LHKarakter:
29.12.00

DVD


Region
Sone 1

Vis alle produktdata

Regi:

  • Ralph LaBarge

Les mer om filmen

Undertegnede fikk et første glimt av Mars: The Red Planet da den fremdeles var på et relativt tidlig produksjonsstadium. Det skjedde under DVD Pro konferansen i mars 1999. Det så svært så lovende ut, og forventningene til det ferdige produktet var derfor store. Og Ralph LaBarge (AlphaDVD), som er ansvarlig for denne DVD’en, skuffer ikke. Hvis DVD-utgivelsen av The Matrix har blitt en slags referanse-plate når det gjelder underholdningsfilm, så har Mars: The Red Planet definitivt satt en standard for hvordan mer fakta/dokumentarisk materiale kan presenters på DVD.

DVD-utgivelsen av Mars: The Red Planet er interessant rent teknisk for alle som er mer enn middels engasjert i DVD-formatet. Men LaBarge (som også har laget Earthlight-platen - med videosekvenser av Jorden, filmet fra romfergen) har skjønt at det ikke nytter med en teknisk suveren produksjon dersom ikke innholdet står i stil til formen. Derfor har denne tittelen også endt opp med å bli et 'must' for alle med interesse for astronomi og romfart.

Putter man denne DVDen i spilleren blir man presentert for to valg, eller modi, for hvordan man ønsker å få stoffet presentert; Entertainment eller Interactive. Hvor man velger å begynne er nok litt avhengig av hvor mye man kjenner til Mars fra før av; vil man bli passivt underholdt er det bare å velge Entertainment Mode og lene seg tilbake godstolen. Denne delen er satt sammen av en rekke av de sekvensene og bildene man ellers kunne funnet fram til i Interactive Mode. Åpningen er forresten helt rå; den viser en oppskytning hvor kamera er festet på raketten og peker 'nedover' slik at man kan se hvordan raketten stiger gjennom atmosfæren fra et temmelig unikt perspektiv, mens jordens krumning blir stadig mer framtredende. Pent.

Ønsker man selv litt mer kontroll med hva man vil se, eller man er på utkikk etter noe spesielt, er det bare å velge Interactive Mode. Man blir da ført videre til en ny meny, med en mengde interessante features, hvorav de viktigste er:

Missions
Gir en oversikt over hvilke ulike sonder (både russiske og amerikanske) som har blitt sendt til Mars, samt en del pågående/planlagte ferder. De viktigste er linket opp til mer info med bilder og videosnutter av oppskytninger eller animasjoner. Når det gjelder de planlagte ferdene har det skjedd en del endringer siden platen ble laget (se oversikt på slutten av anmeldelsen). Etter at både Mars Climate Orbiter og Mars Polar Lander mislyktes har NASA endret sine planer for utforskningen av den røde planet, men forøvrig gir denne seksjonen en grei og informativ oversikt over de ulike ferdene.

Interactive Maps
Dette er kanskje den mest imponerende biten av hele platen og en drøm for enhver Mars-entusiast. Her får man virkelig en mulighet til å utforske planeten ved å flytte seg rundt på en 'animert globus' ved hjelp et enkelt 'navigasjonssystem' og zoome inn og ut etter eget ønske. Let deg fram til Olympus Mons (solsystemets største vulkan) og nyt synet som trer fram på skjermen når man zoomer inn. Vakkert.

Man får virkelig en følelse av hvilket arbeid som har blitt lagt ned i denne platen - her kan man klikke seg rundt både lenge og vel. Kartet er satt sammen av 900 'chapters' som er linket sammen og det er satt navn på 2000 av de største og viktigste overflatestrukturene!

Planetary Views
Her får man sett planeten på en litt annen (svevende) måte. Brukeren kan velge mellom seks ulike kameravinkler og se planeten 'rotere' under seg (som om man satt og så ut gjennom et vindu i et fartøy i lav bane rundt Mars). Hver vinkel dekker cirka 30 grader av planetens krumning og man kan skifte opp og ned etter eget ønske underveis. Utsikten kan man nytes akkompagnert av musikken til Ryan Shore (han bidro også med musikk til Earthlight-platen) i form av et Dolby Digital 5.1-spor.

Surface Views
Det følger et sett 3D-briller med denne utgivelsen, og de skal brukes i denne seksjonen. Noen vil kanskje kjenne igjen noen av bildesekvensene i denne delen fra Pathfinder-ferden, som landet på Mars i juli 1997, og hadde med seg den lille Sojourner-roveren. Man kan se et 360 graders (bevegelig) panoramabilde av landingsstedet, enten i vanlig 2D eller i 3D (med briller). Hvor godt brillene fungerer er litt avhengig av kvaliteten på videosignalet ditt. Kjører du bilde i RGB går det greit, med S-video er det litt verre og har du kun kompositt video fungerer det ikke i det hele tatt.

Ellers inneholder Mars: The Red Planet et fotogalleri med en rekke bilder laget av ulike kunstnere som har forestilt seg hvordan et liv på Mars vil arte seg, en mulighet til å spille musikken til Ryan Shore separat, en rekke screensavere er inkludert på en egen DVD-ROM seksjon og hele 200 såkalte ‘Easter eggs’ finnes gjemt rundt omkring – det er bare å begynne å lete. Enda var det sikkert mer man kunne nevnt; denne utgivelsen er svært innholdsrik.

Ellers kan det nevnes at menyene er ryddige og oversiktlige. Navigasjonen er intuitiv og grei. En svakhet med en slik dokumentarisk utgivelse er selvfølgelig at deler av dataene blir litt utdatert etter hvert, som for eksempel en del av Missions-seksjonen. I så måte kan man kanskje argumentere for at en website er vil være bedre egnet til å presenter dette stoffet. Dette har AlphaDVD tatt høyde for, og har laget en "DVD enhanced" webside der man kan få med seg en rekke oppdateringer og mer stoff, og der videoklipp fra DVD-platen spilles av inne i browseren mens du surfer. Usedvanlig elegant og framtidssikret!

Bildet i 4:3 fullskjerm er skarpt og uten artefakter av noe slag. Lyden i Dolby Digital 5.1 er meget god og musikken - naturligvis "Planetene" av Holst - passer godt til det visuelle materialet som blir presentert. Det er ikke for ingenting at denne DVD-utgivelsen har vunnet en rekke priser - blant annet under European DVD Awards i Dublin i april 2000, hvor LaBarge fikk stående ovasjoner for sin innsats. Mars: The Red Planet er en klassiker - på sin egen helt spesielle måte. Ikke av den typen som blir solgt i millioner av eksemplarer, men takket være en enorm arbeidsinnsats, et innhold av meget høy kvalitet og fornuftige tekniske løsninger har dette blitt en milepæl i DVD-formatets historie.

Utforskningen av Mars - hva har vi i vente?
Som en oppgradering av den infoen som finnes på platen følger det en liten oversikt over hvilke ubemannde ferder det planlegges i skrivende stund (årsskiftet 2000/2001):

2001 - Mars Odyssey skytes opp og skal gå i bane rundt Mars i to år for å gjøre ulike observasjoner av overflaten

2003 - NASA sender to rovere (såkalte Mars Exploration Rovers - eller MER) til Mars ved hjelp av den samme airbag-metoden som ble benyttet av Pathfinder-sonden. European Space Agency (ESA) sender avgårde Mars Express Orbiter, som også bærer med seg en britisk rover kalt Beagle 2. Japan skyter opp en orbiter kalt Nozomi, som går inn i bane rundt planeten i 2004.

2005 - NASAs Mars Reconaissance Oribiter (MRO) skal gjøre detaljerte observasjoner av overflaten fra sin bane rundt planeten. Skal ha med et kamera som vil være i stand til å ta bilder av objekter med en størrelse på kun 20-40 cm.

Etter dette blir planene litt mer uklare, men det vil antagelig være aktuelt å sende avgårde en ny generasjon landere i de to oppskytningsvinduene i 2007 og 2009. Går alt etter planen vil det så forhåpentligvis være mulig å få bragt noen jordprøver fra Mars til Jorden i 2011. Etter det er det bare en bemannet ferd som gjenstår...

Mer info om disse planene finner du ved å følge noen av linkene på filmdata-siden.

 

Alt innhold copyright © CINERAMA 1998 - 2021