
Dragon Ball Z: Det store slaget (1997)
Pokemon light
Dragon Ball-universet kan synes kaotisk og uoversiktlig ved første øyekast. Men det dveler en indre logikk hvis man bare tar seg litt tid til å utforske den uendelige filmserien opprinnelig skapt av Akira Toriyama. Drivkraften bak stort sett alt som foregår i Dragon Ball-serien er kampen mellom det gode og det onde. Gruppen som utgjør Dragon Ball Z kjemper for det gode, og det vil ikke være avslørende for plottene å si at det gode alltid vinner (det er tross alt japansk moral som danner fundamentet for serien).
Navnet Dragon Ball refererer til syv kraftfulle og mystiske drakekuler som til enhver pris ikke må havne i feil hender. Det er Z’enes misjon å holde kulene unna skurkehendene og dermed opprettholde en viss balanse i universet. Z’ene er vennligsinnede som kjemper for det gode med Goku som gruppens kjerne og hovedperson i serien.
Dragon Ball Z-serien er utført i en forflatet animestil. Animasjonen er enkel og tilrettelagt for at dette produktet skal masseproduseres til et øyensynelig umettelig marked. Mens tradisjonell tegnefilm (les: Disney) benytter 24 tegninger i sekundet for å gi silkemyke bevegelser, benytter denne typen masseprodusert TV-animasjon maks 18, kanskje også bare 12, tegninger i sekundet. Dette gir bildet en hakket kvalitet som virker forstyrrende på et øye som har vendt seg til animasjon av høyere kvalitet.
Dragon Ball Z er først og fremst interessant som fenomen, og føyer seg pent inn i rekken av japanske animasjonsserier som flømmer inn over det vestlige markedet etterfulgt av et lass med spin-off-produkter. Filmene og TV-seriene er først og fremst reklamefilmer for de øvrige produktene (dukkene, action-figurene, kortene, godteriene, spillene, etc.) som følger med i malstrømmen. Det er dermed bare begrenset tankevirksomhet som legges i plottene for seriene og så godt som alle episodene lages over samme lest.
Vi har sett på to av DVD-platene i Dragon Ball Z-serien. I Det store slaget må Z’ene kjempe mot den onde Raditz som vil plante et tre som suger opp all energien fra jorden (ja, alt foregår på denne planeten) for å sikre sin egen udødelighet. Det Store Slaget utkjempes når Z’ene må ødelegge treet. Handlingen i Sterkest i verden er mer abstrakt og går som tittelen antyder ut på å avgjøre hvem som er sterkest i verden av den onde Dr. Wilo (i kroppen til Kame-Sennin) og Z’enes Bulma.
Teknisk
Det er ikke først og fremst kvalitetskriterier som er gjeldende når et produkt som Dragon Ball Z skal overføres til DVD. Elementer som tilgjengelighet og brukervennlighet er avgjørende for at Dragon Ball Z skal slå igjennom. Derfor er en DVD-utgivelse strippet for all fiksfakseri. Siden DVD-plata er utstyrt med autostart er det bare å smette plata i avspilleren og la det stå til. For dem som vil er det selvsagt mulig å velge språk på dubbing så vel som teksting.
Bildeformatet er i folkelig 4:3 og ser helt greit ut. Lydsiden (Dolby 2.0) er skjærende som alltid på denne typen produksjoner – når skal disse produsentene forstå at det går an å prate normalt selv om det er barn som er målgruppen? I mine øyne er eneste grunn til å kjøpe disse utgivelsene at man selv kan velge når barna skal se på TV (og ikke la seg diktere av Cartoon Network), samt at man kan styre unna den fryktelige norske dubbingen ved å velge originalspråket.