Beowulf (1999)
Middelalder-techno i B-innpakning
Christopher Lambert svinger sverdet atter en gang - nå som krigeren Beowulf. Det er snakk om kamp mot mørke krefter i en tid som likner på middelalderen. Historien tar til uten altfor mye innledning: Beowulf finner veien til en utpost som holdes avgrenset av nærmest en hel hær, fordi det herjer et grusomt monster inne i borgen. Beowulf har blitt dratt dit av de onde kreftene, og har følgelig som mål å tilintetgjøre monsteret. Beowulf er ikke hundre prosent menneskelig selv, og har overnaturlig styrke - noe som må til for å få bukt med grusomheten (som ser ut som en krysning mellom en Predator, en Alien og en oljeflekk). Hele fadesen munner ut i en slutt som prøver å virke original og dyp, men som forventet fungerer ingenting her heller, og setter bare prikken over i'en i elendig.
Litt uforståelig at historien er så tynn, når det på den annen side har blitt lagt ned så mye ressurser i det visuelle. Bygninger, klær og våpen - alt taler middelalder. Enkelte gjenstander er åpenbart av nyere dato - noe som indikerer at dette skal forestille en slags post-apokalyptisk affære. Men det er ikke akkurat slik vi ser for oss et scenario av den typen, så hva filmen prøver å fortelle med dette (hvis noe i det hele tatt) er usikkert. Hadde handlingen foregått i en definerbar tidsepoke hadde ting vært enklere og bedre, men i et forsøk på å gjøre det hele mer sofistikert (?) ødelegges kanskje det siste som kunne ha gitt oss et snev av respekt for filmen.
Dialogen er beintøff, helteaktig og svært overfladisk. Det forteller hvor produsenten har lagt lista (det er åpenbart ikke meningen av publikum skal være ferdig med grunnskolen). Christopher Lambert "Highlander", "Resurrection", "Subway") er jo en mer eller mindre kjent herremann, men taper nok en god del respekt pga. denne rollen. Den øvrige delen av rollelisten består utelukkende av ukjente personer, og det er ingen av disse som utmerker seg på noen måte.
Teknisk sett er Beowulf en ganske svak utgivelse. Bildeformatet, som etter sigende skal være 4:3 letterbox i 1.85:1-format, passer ikke helt på widescreen-TV'en, og noe av teksten forsvinner utenfor bildet. Da må man krympe bildet litt i høyden for å få med teksten, som for øvrig finnes tilpasset for både 4:3-TV'er og 16:9-TV'er (vi valgte rett og det ble allikevel feil). 4:3 letterbox blir aldri like bra som 16:9-optimalisering, men i dette tilfellet har ikke bildet spesielle svakheter. Lyden, som er i vanlig MPEG stereo, har for lavt volum. Talen reduseres til mumling pga. mangel på diskant.
Det vanlige er at man blir sendt til hovedmenyen når man setter i en plate. Her må man først velge språk fra en egen meny som kommer fram, men på denne platen har man ingen mulighet til å velge hvilket format teksten skal være (16:9-tilpasset eller 4:3-tilpasset). Skal man velge noe annet slipper man allikevel ikke unna hovedmenyen, så dette er ikke en spesielt elegant løsning. Utformingen av menyene er heller ikke særlig elegant. Det er kun inkludert et par filmtrailere og noen få tekstsider om skuespillerne og regissøren som bonus. Helhetsinntrykket når det gleder den tekniske delen virker svært så billig.
Filmen burde ha vart lengre, og vært litt mer forklarende og grundig rundt historien. Og et episk tilsnitt hadde den absolutt kledd bedre enn slik den er nå: Svært lettvint, med masse techno-musikk og tåpelige (dog relativt gode) data-animasjoner. Filmen er ikke HELT uinteressant til tross for at den som oftest virker dustete. Den har mye tettpakket action, gode kampscener og enkelte gode spesialeffekter, men det er også det eneste positive vi har å si. Filmen er ikke noe mer enn en bagatell, og har lite å gjøre i en seriøs DVD-samling.